Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σινέ Τολό

σχόλιο από kathimerinitrella.blogspot.gr
Τα βράδυα οι γονείς μας, μας πήγαιναν σινεμα, είχε 2 υπαίθρια που άλλαζαν 3 φορές την εβδομάδα το έργο. Εκεί τρώγαμε σακούλια με πασατέμπους και πολλοί απο εμάς πέταγαν τις φλούδες στα χαλίκια κάτω. Το μυστήριο ήταν ότι την επομένη φορά που πηγαίναμε ήταν τα χαλίκια καθαρά..ποιός κακομοίρης τα μάζευε άραγε; Ολοι έβλεπαν τις ταινίες, και αυτοί που πλήρωναν εισιτήριο και οι τζαμπατζήδες που σκαρφάλωναν στα δένδρα και στη μάντρα γύρω απο το κινηματογράφο. Μερικές φορές η ταινία σταματούσε γιατί ο συγχισμένος ιδιοκτήτης κατάβρεχε με το λάστιχο τη μαρίδα που έβλεπε τζάμπα, τους πέταγε και πέτρες. Ερχόταν και ο συχωρεμένος Θανασης Βέγγος καμμιά φορά να δεί ταινία, όχι τις δικές του, άλλες, αστυνομικές. Τότε καθόμασταν σαν αγγελούδια, Βέγγος ήταν αυτός, ΘΕΟΣ.
          Ανώνυμος είπε... 

Ειμαι 43 ετων και σχεδον γεννηθηκα στο τολο αφου οι γονεις μου με πηγαν 3 μηνων για παραθερισμο.ολα τα καλοκαιρια μεχρι το 95 τα εκανα εκει.
Λυπαμαι που θα το πω,αλλα καθε φορα που πηγαινω απο τοτε-αραια και που-στενοχωριεμαι ακομα περισσοτερο.
Οι γερμανοι,σουηδοι,αγγλοι,γαλλοι,ιταλοι και αμερικανοι εχουν αντικατασταθει αποκλειστικα με ουγγρους και τσεχους.
τι να πρωτοθυμηθω?
τα σινεμα? σινε ρεξ και σινε τολο,που καθε φορα που περναγαμε απεξω γελουσαμε με την προσπαθεια των ιδιοκτητων να λοιδωρησει ο ενας τον αλλο προς οφελος του,παντα με καλη καρδια και στα ορια της πλακας.Θυμαμαι το ονομα αυτου που καθαριζε το σινε τολο.Βαγγελης!χοντρος και γραφικος που κρατουσε την ταξη στο σινεμα γιατι τα πιτσιρικια χαλουσαν τον κοσμο.
Η παραλια? που δε σωζεται με τιποτα πια,αφου οι μηχανικοι επι χουντας τα χτισανε ολα πανω της.
Τα μπαρ και η νυχτερινη ζωη?"regina club"."trip" που μετα εγινε "bonny" και αργοτερα η θρυλικη "Memory" με τις φοβερες μουσικες του Αγγελου.Tη hobby με DJ το Μιλτο(ακομα θυμαμαι πιτσιρικας το καλοκαιρι που επαιζαν εκει οι SOCRATES-1980).Το επισης θρυλικο μπαρ του Μητσεα "YANNIS BAR",με την επιγραφη απεξω : since 1971 still going strong,που τωρα ειναι καβα ποτων.
Οντως το μονο που εχει μεινει ειναι η δραπετευση με σκαφος στο κορωνησι και στο δασκαλειο και το φρεσκο ψαρακι οπως π.χ στον παλιο "καβουρα".
Οαση στη νυχτα του τολου,ο Χρηστακης με την ωραια μουσικη στο μπαρ του.
Δεν ειμαι ανθρωπος τον αναμνησεων και γι αυτο εφυγα τα καλοκαιρια απο κει,οπως και μια πλειαδα αθηναιων που γεμιζε το μερος τα καλοκαιρια.
Τη γνωμη μου για την καταστροφη του Τολου(που ειναι γνωμη και πολλων),δε θα την πω γιατι πολλοι θα στραφουν εναντιον μου.
Αστο καλυτερα!

1 σχόλιο:

PELASGOS είπε...

Γεια σας...ειμαι αυτος που καθαριζε τον πασατεμπο απο το Σινε Ρεξ στο Τολο τη δεκαετια του 1960 και μετα...ειμαι ο γυιος του ενος ιδιοκτητη...ο πατερας μου το 1957 ξεκινησε ο πρωτος στην Αργολιδα τον πλανοδιο κινηματογραφο σε ολα τα χωρια του Νομού καθως και Αρκαδια, Κορινθια...μεγαλωσα στο Τολο και γνωρισα εκεινη την εποχη πολλους απο τους πρωταγωνιστες του Ελληνικου κινηματογραφου....αλλες εποχες...αλλοι ανθρωποι...ΜΝΗΜΕΣ ΒΑΘΙΕΣ...

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη