Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πανόραμα

Τα παλιό θερινό σινεμά.
Πηγή φωτο slideshare.net
Πηγή αεροφωτογραφίας wikimapia.

Πηγή φωτογραφίας pilea-hortiatis.gr
Πηγή φωτογραφίας internet.
ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ Πανόραμα. Θερινό.
Το πρώτο λειτούργησε 1956 - 1970.
Ιδιοκτησία Αφων Παρασκευόπουλων.
Μετά έγινε δημοτικός και λειτουργεί
από το 1999 ως σήμερα.
Στο 1ο χλμ Πανοράματος Θέρμης.
Πηγή φωτογραφίας internet. 


Απόσπασμα 29/07/2011 iefimerida.gr
Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το "Σινέ Πανόραμα", που λειτουργεί από το 1999 και ένα χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε προς χρήση στον ιδιώτη Χρήστο Λιόδη. Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει κυρίως ταινίες πρώτης προβολής, "αυτές είναι που συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο άλλωστε", και κάποιες επαναλήψεις ταινιών της χειμερινής σεζόν, αλλά όχι παλιότερες ταινίες, "καθώς το κοινό της Θεσσαλονίκης δεν στηρίζει αυτό το είδος κινηματογράφου", υπογραμμίζει ο κ. Λιόδης.

Έφτασε η ώρα, να ανοίξουν ξανά οι πόρτες του θερινού μας σινεμά. Για 15η χρονιά η μεγάλη οθόνη του δήμου μας έρχεται στο ραντεβού της με όλους τους σινεφίλ. Ανανεωμένη, σύγχρονη, ποιοτική, με φως από τη λάμψη των σταρς. Ξεκαρδιστικές κωμωδίες, ποιοτικά ριμέϊκ, ένταση και μυστήριο, διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, μεγάλες παραγωγές, περιπέτεια, δράση και πολιτική, κινούμενα σχέδια, δράμα και κομεντί. Υπάρχουν όλα εδώ.
Με στέγη τ’ άστρα και τον καθαρό ουρανό της πόλης, μέσα στις γλυκές βραδιές του καλοκαιριού, με το αεράκι του βουνού, με τον παλιό ρομαντισμό μιας
ωραίας εποχής. Απολαύστε καλοκαιρινές βραδιές κινηματογράφου, συναντηθείτε με φίλους, κάντε την ταινία ευκαιρία να βγείτε από το άγχος μιας περίεργης καθημερινότητας, ζήστε για περισσότερους από τρεις μήνες μέσα στη μαγεία της έβδομης τέχνης.


Απόσπασμα από mic.gr
Ο κ. Χρήστος Λιώδης του σινέ Panorama
 1. Το σινέ Πανόραμα ξεκίνησε το 1999. Υπήρχε και πριν ένας ιδιωτικός θερινός με το ίδιο όνομα αλλά έκλεισε περί το 1970. Το όνομα βεβαίως είναι το τοπωνύμιο.
2. Καταρχήν, ο κινηματογράφος δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα, μόλις 230 θέσεις. Αρκετές φορές μας έχει συμβεί να γεμίσουμε. Σχεδόν κάθε χρόνο. Οι πιο ευχάριστες στιγμές είν' αυτές, όταν γεμίζει ο κινηματογράφος. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα για μας τους αιθουσάρχες. Μια ταινία που μάζεψε τον περισσότερο κόσμο ήταν η Μάμμα Μία! το 2008. Τότε ήμασταν επί τρεις βδομάδες κάθε μέρα γεμάτοι. Και υπήρχε κόσμος απέξω που δε χωρούσε.
3. Δεν ξέρω, ειλικρινά. Η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο δύσκολη και τόσο περίεργη. Στην ψυχαγωγία και στα δημόσια θεάματα όλα είναι ρευστά. Μια άποψη λέει ότι θα μας χτυπήσει η κρίση όπως χτυπάει κάθε άλλη επιχείρηση. Η άλλη άποψη είναι ότι σε περιόδους κρίσης η φτηνή ψυχαγωγία όπως ο κινηματογράφος -που είναι η πιο φτηνή διασκέδαση- δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αντέξουμε γιατί είμαστε η πιο οικονομική έξοδος.

Απόσπασμα από slideshare.net
Το Σινέ Πανόραμα: τα πρώτα χρόνια Στο Πανόραμα λειτούργησε θερινός κινηματογράφος, ο οποίος ήταν βασική διασκέδαση, όχι μόνον των κατοίκων, αλλά και των παραθεριστών που συγκεντρώνονταν το καλοκαίρι. Υπήρχαν δύο θερινοί κινηματογράφοι, «Το Πανόραμα» και η «Νεφέλη». Οι περισσότερες αναφορές γίνονται στο «Σινέ Πανόραμα». Εγκαινιάστηκε γύρω στα 1956-57 και ήταν επιχείρηση της οικογένειας Παρασκευοπούλου. Ο κινηματογράφος αυτός έκλεισε το 1970-72. Ακόμη και σήμερα μπορεί να δει κανείς από συγκεκριμένη θέση ό,τι απέμεινε από το σινέ. Το Σινέ Πανόραμα: μια γλυκιά ανάμνηση (μαρτυρίες κατοίκων) «Ήταν πολύ όμορφος χώρος περιστοιχισμένος από δένδρα και λουλούδια. Ήταν όαση για το Πανόραμα μέσα στο πράσινο και η μοναδική διέξοδος για τους κατοίκους και τους παραθεριστές το καλοκαίρι. Χωρούσε περίπου 120 άτομα. Όλες οι ελληνικές ταινίες παίζονταν σε πρώτη προβολή και αυτό ήταν πρωτοποριακό γιατί δεν είχαμε τηλεόραση ». «Έξω από το κινηματογράφο υπήρχε η ψησταριά του κυρ Τηλέμαχου που έψηνε σουτζουκάκια. Μοσχοβολούσε όλη η περιοχή και δεν υπήρχε κανείς που να μην έπαιρνε πριν μπει στον κινηματογράφο ή στο διάλειμμα. Σινεμά και σουτζουκάκια ήταν μαζί» «Θυμάμαι τις καρέκλες του σκηνοθέτη, το χαλίκι, την τεράστια οθόνη και τη πορτοκαλάδα στο σκούρο καφέ μπουκάλι. Νομίζω ότι δεν έχω πιει ποτέ πιο νόστιμη.»
Το Σινέ Πανόραμα: σήμερα Οι αναπαραστάσεις των ταινιών γινόντουσαν από τα παιδιά, στο τεράστιο άδειο οικόπεδο του Φωστηρόπουλου, όπου το σκηνικό διευκόλυνε για πολλάέργα. Εκεί ζωντάνευαν τα γουέστερν ανάμεσα στα πεύκα και στα πουρνάρια, οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι γίνονταν θρόνοι και ανάκλιντρα για τα ιστορικά έργα, ο λάκκος του ασβέστη γινόταν ο λάκκος των λεόντων. «Οι καλές αναμνήσεις από εκείνη τηνεποχή του θερινού κινηματογράφου καιτων καλοκαιριών, έβαλαν ωςπροτεραιότητα να φτιαχτεί θερινός δημοτικός κινηματογράφος στο Πανόραμα. Λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια και πάλι το Σινέ Πανόραμα ως Δημοτική επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη