Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Άρνη (Καρδίτσα)

Καραϊσκάκη & Δ. Τερτίπη, Χειμερινό.
Λειτούργησε ως κινηματογράφος
στο ισόγειο του ομώνυμου
ξενοδοχείου 1928 - 1933.
Πηγή φωτογραφίας internet.

Απόσπασμα από 2lyk-kardits.kar.sch.gr
Το μέγαρο της «Άρνης» κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ιδιοκτήτης ήταν ο πολιτικός Κ.Τερτίπης.
Στο ισόγειο υπήρχε μία μεγάλη αίθουσα κινηματοθέατρου χωρητικότητας 300 θεατών. Η αίθουσα τις πρωινές και απογευματινές ώρες λειτουργούσε ως καφενείο και στους επάνω ορόφους λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμη το ομώνυμο ξενοδοχείο «Άρνη».
Ο κινηματογράφος της Άρνης άλλαξε πολλές φορές όνομα. Τις πρώτες δύο ημέρες λεγόταν απλά αίθουσα Άρνης μετά και για διάστημα δύο περίπου εβδομάδων ονομα ζόταν κινηματογράφος Ιντεάλ
και συνέχισε με το όνομα κινηματογράφος Άρνης εκτός από κάποιες μέρες για τις οποίες είχε ονομασθεί Σινέ Φαναμέτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι το 1928 λειτουργούσε στην Γ’ αίθουσα της Άρνης κινηματογράφος με το όνομα Αχίλλειον. Η συχνή αλλαγή ονομασίας δεν ήταν σπάνια ιδίως στην επαρχία καθώς οι εισαγωγείς ταινιών επέμεναν στην χρήση ορισμένων ονομάτων. Η σκηνή του κινηματοθεάτρου της «Άρνης» φιλοξένησε από την αρχή της κατασκευής του διάφορους ελληνικούς θιάσους που έδωσαν στο με σοπόλεμο πολλές εκατοντάδες παραστάσεις. Πολλές από αυτές ήταν σύμφωνες με το κλίμα της εποχής του μεσοπολέμου. Αρκετοί ήταν και οι γνωστοί καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν όπως η Μ. Κοτοπούλη, ο Α. Βεάκης, ο Χ. Νέζερ, ο Β. Αυλωνίτης και άλλοι. Το 1983 έδωσαν επίσης διαλέξεις στον ίδιο χώρο ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Νίκος Παππάς και άλλοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επισης λειτουργησε και ως θέατρο προπολεμικά και λιγο μεταπολεμικά μετα εγινε καφενειο ''Αρνη''ακολουθησε καταστημα Hondos και τωρα ειναι η ρεσεψιον του ξενοδοχειου.. οσο λειτουργουσε ως καφενειο μπορουσες να δεις τις βασεις των θεωρειων οσο ηταν θεατρο ..τωρα νομιζω οτι τις εξαφανισαν κι αυτες..

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη