Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σινέ Σταυρίδης

Πηγή φωτογραφίας sapes.mysch.gr


Πηγή φωτογραφίας sapes.mysch.gr

ΣΙΝΕ ΣΤΑΥΡΙΔΗ
Πηγή φωτογραφίας sapes.mysch.gr

Πηγή φωτογραφίας sapes.mysch.gr

ΣΙΝΕ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Χειμερινό & Θερινό. 
Ξεκίνησε το 1958 στην αίθουσα του 
δημαρχείου. Το 1963 χτίστηκε σε ιδιόκτητο 
χώρο που έκλεισε το 1987.  
Ιδιοκτησία αφων Σταυρίδη
Πηγή φωτογραφίας sapes.mysch.gr

Από sapes.mysch.gr
 Το 1958,  τα δυο αδέρφια πουλάνε τα κινηματογραφικά μηχανήματα στην οικογένεια Σταυρίδη. Πέντε αδέρφια, μαζί με τον πατέρα τους ξεκινούν μια νέα προσπάθεια, που όπως μας περιγράφει ο κ. Τάσος Σταυρίδης, ένας από τους 5 γιους του Αλέξανδρου, το έκαναν από προσωπική και οικογενειακή ευχαρίστηση. "Διψούσαμε για το θεάμα. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν κινηματογράφο για να κάνουμε τη δουλεια μας και θέαμα" μας λέει σε μια συνάντηση που είχε με μαθητές του Δημοτικού σχολείου Σαπών το 2004. Και συνεχίζει πιο κάτω: "Ήταν το μοναδικό θέαμα στον τόπο μας. Όλοι περίμεναν με λαχτάρα την αλλαγή του έργου. Όλη η οικογένεια, ο παππούς με τη γιαγιά, ο πατέρας με τη μάνα και τα παιδιά τους ερχόταν στην αίθουσα, κυρίως τις Κυριακές να δούν την ταινία. Όλα τα έργα ήταν κατάλληλα.
 Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν αυστηρά στο χαρακτηρισμό των ταινιών και ειδικά οι ελληνικές ταινίες ήταν για όλη την οικογένεια". Σε ένα άλλο σημείο της συζήτησης αναφέρει τα παρακάτω: "Θυμάμαι μια ελληνική ταινία, το "ΟΧΙ". Ήταν μεγάλη παραγωγή για την εποχή εκείνη, το 1966. Παίζαμε την ταινία επί μια εβδομάδα από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 1 τα μεσάνυχτα! Είχαμε νοικιάσει 4-5 λεωφορεία και φέρναμε από τα χωριά τα παιδιά και τους μεγάλους για να δουν την ταινία!" Η οικογένεια Σταυρίδη λειτουργεί τον κινηματογράφο τους στην αίθουσα του Δημαρχείου μέχρι το 1963. Μετέπειτα λειτούργησε ως θερινός σε ιδιόκτητο χώρο και μετά ως χειμερινός, μέχρι το 1972 (λόγω τηλεόρασης). Επαναλειτούργησε από 1975 έως το 1987. Ηταν ο μόνος κινηματογράφος που λειτουργούσε τότε στο Ν.Ροδόπης εκτός της Κομοτηνής. Ο ίδιος ο κ. Τάσος Σταυρίδης, θυμάται ότι την εποχή που οι ταινίες παιζόταν στην αίθουσα του Δημαρχείου είχαν 3 δραχμές τιμή εισιτηρίου!
 Σε πολλές δε περιπτώσεις για να παρακινήσουν και κατοίκους των χωριών, όπως για παράδειγμα του Αρσακείου, το εισιτήριο ήταν μειωμένο κατά μισή δραχμή! Το 1987 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε ο κινηματογράφος του Σταυρίδη, με τιμή εισιτηρίου τότε τις 100 δραχμές. Ο λόγος που έκλεισε ήταν η τηλεόραση και τα video! Ο κόσμος πλέον δεν ερχόταν να δει ταινίες. Προτιμούσε να κάθεται στο σπίτι και να βλέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Από τότε και μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά κινηματογραφική αίθουσα. Σιγά-σιγά έκαναν την εμφάνισή τους νέα καταστήματα "Video Club" που νοίκιαζαν ταινίες σε μορφή κασέτας. Ήταν η εποχή που μετά την τηλεοράση έκανε την εμφάνισή του το Video Player". Κάθε ιδιοκτήτης αυτού του μηχανήματος είχε τη δυνατότητα να νοικιάζει βιντεοταινίες και να τις παρακολουθεί στο σαλόνι του σπιτιού. Αλλά δεν μπορούμε την εποχή εκείνη να μιλάμε για ποιότητα ταινιών, αλλά για υποτίμηση της νοημοσύνης μας!
Στο αφιέρωμα αυτό περιορίστηκα μόνο σε δύο περιπτώσεις κινηματογραφιστών στις Σάπες. Κατά καιρούς πέρασαν και κάποιοι πλανόδιοι κινηματογραφιστές, πάντα τους θερινούς μήνες, οι οποίοι έστηναν λυόμενες κατασκευές ή σε κάποιο ιδιωτικό χώρο. Μερικές δεκάδες καρέκλες, ένα άσπρο πανί για οθόνη και γύρω-γύρω ένας πρόχειρος τοίχος για να εμποδίζει τη θέα των απέξω! Μια μηχανή προβολής έδειχνε την εικόνα, αλλά με έναν ενοχλητικό θόρυβο ιδιαίτερα έντονο για όσους ήταν κοντά! Ο ήχος κακός, η εικόνα θολή, αλλά ποιος να το καταλάβει, αφού δεν είχαμε και εμπειρίες από κάτι καλύτερο! Αυτό που βλέπαμε και ακούγαμε ήταν τότε για μας το καλύτερο. Αποδεικνύεται με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας καταργεί πολλά επαγγέλματα και δημιουργεί νέα. Αυτό που μένει στο νου μας είναι ότι ο κινηματογράφος στις Σάπες έπαψε να λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και λιγότερο στην οικονομική κρίση. Αναφέρουμε την τελευταία περίπτωση, γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όπου λειτουργούν σήμερα κινηματογράφοι οι τιμές των εισιτηρίων δεν είναι και τόσο χαμηλές, ώστε να το αγνοεί κάποιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη