Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Σινέ Ζαβέρδα (Μεσολόγγι)

Πηγή φωτογραφίας nektarios-gr.blogspot
Πηγή φωτο εφημερίδα
12/12/1966
Ημερ. λήψης 27/11/2009.


Ημερ. λήψης 27/11/2009.

Ημερ. λήψης 27/11/2009.

Ημερ. λήψης 27/11/2009.

Ημερ. λήψης 27/11/2009.
ΣΙΝΕ ΖΑΒΕΡΔΑ Σπ. Τρικούπη 
πριν Πυροσβεστική Ξεκίνησε 
το 1955 ως θερινό. Μετά έγινε 
Χειμερινό & Θερινό στη Μουστακλή
& Μαυροκορδάτου. Ιδιοκτησία Μήτσου Ζαβέρδα. 
Το θερινό ήταν στηταράτσα. Μετά έγινε 
σούπερ μάρκετ.
Πηγή φωτογραφίας internet. 
  

Πηγή cinemes.gr ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΖΑΒΕΡΔΑ
Απόσπασμα από το βιβλίο: «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν»
του Γιώργου Φωτεινού, 2005 (ΔΙΕΞΟΔΟΣ)
Το κινηματοθέατρο «Ζαβέρδα» άρχισε τη λειτουργία του το 1956 με ιδιοκτήτη τον αείμνηστο Μήτσο Ζαβέρδα που όταν αγόρασε το οικόπεδο νωρίτερα, οι πληροφορίες λένε ότι το προόριζε για έκθεση αυτοκινήτων και…….γκαράζ, παρά για κινηματογράφο!
Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι… φιλοθεάμονες ! –ποιος ξέρει- φίλοι του τον μετέπεισαν με αποτέλεσμα ο χώρος αυτός(σημερινό σούπερ-μάρκετ Ατλαντικ) να γίνει το γνωστό κινηματοθέατρο μέσα απ’ το οποίο πέρασαν και έδωσαν παραστάσεις πολλοί αξιόλογοι θίασοι. Χαρακτηριστικά θυμάμαι γνωστούς ηθοποιούς που μόνο καλά λόγια έχουν πει για το Μεσολόγγι, αφού το θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας γέμιζε ασφυκτικά την αίθουσα Ζαβέρδα στις δεκαετίες του ΄50-΄60 και λίγο του ΄70, ενώ ο κυρ Μήτσος πάντα γαλαντόμος και πολύ κύριος, έκανε το τραπέζι (σαν να λέμε…. Παρέθετε το δείπνο!) σε όλα τα μέλη του θιάσου, όταν τελείωνε η βραδινή παράσταση, σε γνωστές Μεσολογγίτικες κοσμικές ταβέρνες.
Αξέχαστο θα μείνει το πέρασμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη απ τό Μεσολόγγι, την οποία και τίμησε στο Δημαρχείο ο αείμνηστος Χρήστος Ευαγγελάτος με πλήθος κόσμου να περιμένει γι΄ αυτόγραφα στη πλατεία!
Θυμάμαι ακόμα τον ερχομό του Άγγελου Αντωνόπουλου, της Κάτιας Δανδουλάκη, του Βασίλη Διαμαντόπουλου, του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, καθώς και των εκλεκτών κωμικών ΄βασίλη Αυλωνίτη, Νίκου Ρίζου.Γεωργίας Βασιλειάδου, του Σταυρίδη, του Νίκου Φέρμα, της Στέλλας Στρατηγού. Επίσης ο αμίμητος Κώστας Χατζηχρήστος και ο θρυλικός Κοκοβιός, πάτησαν κι αυτοί το σανίδι της σκηνής του κινηματοθέατρου Ζαβέρδα, επίσης η Μπέτυ Μοσχανά, ο Μηλίαδης ,η Μπέμπα Δόξα με τον θίασο Χάρη Ξύδη, ο τραγουδιστής Νάσος Πατέτσος και άλλοι πολλοί ακόμα, που αδυνατώ να συγκρατήσω τα ονόματα τους.
Το κινηματοθέατρο Ζαβέρδα δούλευε συγχρόνως με το σινέ Πάλμιον και Αλεξανδρή για μερικά χρόνια. Μετά όμως την οριστική αποχώρηση απ΄το επάγγελμα του Κώστου Πάλμου, είχε το μονοπώλιο και σαν μοναδικός κινηματογράφος στη πόλη μας συγκέντρωνε όλους τους φανατικούς του είδους και όχι μόνο, με έργα να παίζονται καθημερινά σε τρεις παραστάσεις. Αλησμόνητος ο Μήτσος Ζαβέρδας όταν ήταν ορεξάτος και σε εύθυμη διάθεση, με τις γνωστές και αμίμητες ατάκες του απ΄το μικρόφωνο και με την αίθουσα να σείεται από τα γέλια!!! Ωραίος πράγματι τύπος ο μακαρίτης , ποιος το περίμενε πως θα γινόταν …θεατρώνης και ιδιοκτήτης κινηματοθέατρου και με δημόσιες μάλιστα σχέσεις με τους ηθοποιούς της εποχής, που κατά εκατοντάδες παρέλασαν απ΄το θεατρικό κινηματογραφικό του σπίτι του…
Το κινηματοθέατρο Ζαβέρδα λειτούργησε από το 1956 μέχρι το τέλος του 1988.
Γνώρισε δόξες και δόξες με εξαιρετικές ταινίες, με πολύ καλούς θιάσους από την Αθήνα και με ηθοποιούς να μένουν κατενθουσιασμένοι από τη προσέλευση των θεατών. Ακόμα θυμάμαι Βαΐων του 1958 το πέρασμα της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Καίτης Γρέϋ με το συγκρότημα της την οποία προσκάλεσαν να τραγουδήσει στο κινηματοθέατρο ο γνωστός Μεσολογγίτης Κώστας Τέγας – που διέθετε τότε κοσμική ταβέρνα, αλλά προτίμησε το χώρο αυτό για μεγαλύτερη επιτυχία – μαζί με τον κυρ Μήτσο που πάντα του άρεσαν τα ωραία. Μετά το θάνατο του Ζαβέρδα και για μερικά χρόνια πριν κλείσει οριστικά για να γίνει σούπερ-μάρκετ στο τιμόνι του κινηματοθέατρου ήταν ο γιος του Μήτσου, ο Μίλτος Ζαβέρδας. Σήμερα το μόνο που θυμίζει ότι σ΄αυτό το χώρο κάποτε ήταν κινηματοθέατρο, είναι μια ταμπέλα ψηλά- φωτισμένη παλιά- που γράφει «Σινέ Ζαβέρδα». Κάτι είναι και αυτό……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη