Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Λουξ (Ζάκυνθος)

Δεξιά κάτω, 1953.
Πηγή Facebook/Andreas Staveris Polikalas.
Πηγή εφημερίδα Ζακύνθου "Ημέρα".
ΛΟΥΞ Θερινό. Έκλεισε.
Προσφορά Κώστας Ασημακόπουλος, 31/07/2009.


Απόσπασμα από imerazante.gr

 Έτος 1946. Ενοικιάσαμε το Δημοτικό Θέατρο “Φώσκολος” και πίσω από το Δημοτικό Θέατρο στήσαμε με σανίδες, τον θερινό κινηματογράφο “ΛΟΥΞ”.
(Σημείωση υπογράφοντος: Στο θερινό “ΛΟΥΞ” δραστηριοποιήθηκαν οι Μίμης Κανάρης, που μετασεισμικά άνοιξε δικό του κινηματογράφο στην περιοχή της Αγίας Τριάδας με την ίδια ονομασία και ο κάποιος Κακολύρης).
 Την 11 Αυγούστου 1953 στο “ΛΟΥΞ,” θερινή σαιζόν 1953, προβάλαμε την ταινία “ΣΤΡΟΜΠΟΛΙ”, που έδειχνε και σεισμούς. Μετά την προβολή κλείσαμε το σινεμά και πήγαμε για ύπνο. Και τα ξημερώματα 12.8.1953 γίνεται ο σεισμός και όλα καταστράφηκαν

 Απόσπασμα από imerazante.gr
Το θερινό “Λουξ” (1946) του Διονυσίου Βερναρδάκη, που είχε φτιαχτεί στον Μπάγκο, λειτούργησε από την στράτευσή του μέχρι και την επάνοδό του, με τη φροντίδα του Νικόλαου Μαμφρέδα.
Στα θερινά σινεμά, περιμετρικά στα τοιχία, που καθόριζαν τα όρια τους, φυτεύονταν τζαντζαμινιές και αιγοκλήματα, που τα άνθη τους σκορπούσαν ένα μεθυστικό άρωμα μόλις καταλάγιαζε η κάψα του καλοκαιρινού ήλιου.
Οι θεατές πολλές φορές ταυτιζόταν με τους πρωταγωνιστές των ταινιών και εκδήλωναν τα συναισθήματά τους με φωνές, σφυριξιές, χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες.
Αυθόρμητα και παρατεταμένα γέλια, συνόδευαν τις γκάφες του Χοντρού και του Λιγνού, ενώ ο Σαρλώ με τις ταινίες του γοήτευε το κοινό.
Συνηθισμένη και χαρακτηριστική ήταν η υποδοχή, που γινόταν στον πρωταγωνιστή της κάθε ταινίας, τον “καλό” του έργου, το “παιδί”, όπως το λέγαμε.
Μεγάλος ο ενθουσιασμός του κοινού όταν ακουγόταν η χαρακτηριστική κραυγή του Ταρζάν, του ανεπανάληπτου Johnny Weissmuller, που κατέφθανε πάντα την κατάλληλη στιγμή, χρησιμοποιώντας αιωρούμενες κληματίδες, για να προσφέρει τη βοήθειά του, παλεύοντας με τους κακούς και επιφέροντας την τάξη στη ζούγκλα, κάτω από τις ιαχές της συμπαθητικής Τσίτα.
Πολλές φορές συνέβαινε, ενώ παρακολουθούσαμε μια ταινία, στο τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν, να πιάνει η βροχή, αλλά εμείς εκεί, να προσπαθούμε να προστατευτούμε όπως μπορούσαμε και να μη φεύγουμε εάν στην οθόνη δεν εμφανιζόταν οι τίτλοι τέλους.
Στην περιοχή του Μπάγκο το “Λουξ” δημιουργήθηκε από τον Δημήτριο Κανάρη και τον Κώστα Ποταμίτη οι οποίοι αργότερα κατασκεύασαν αίθουσα χειμερινού σινεμά στην οδό Φωσκόλου το “Ρεξ”.
Στο “Λουξ” υπεύθυνος – επιστάτης ήταν ο Τάσης Καλαμάς.
Επίσης μετασεισμικά λειτούργησαν το “Λουξ” στο Λαγανά από τον Δημήτριο Κανάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη