Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ολύμπιον (Κοζάνη)

Πηγή φωτογραφίας kozan.gr
Πηγή Wikimapia.
Πηγή φωτογραφίας internet.
Προσφορά Πατρίσια Σκλιάμη,
Φθινόπωρο 2010.
Προσφορά Πατρίσια Σκλιάμη, Φθινόπωρο 2010.
Προσφορά Γιάννης Ζαμπής,
05/04/2009.
ΟΛΥΜΠΙΟΝ Δημοκρατίας 13. 
Χειμερινό. Λειτουργεί ως σήμερα.
Προσφορά φωτο Γιάννης Ζαμπής,
05/04/2009.

Άρθρο από cineolympion.gr


Η ιστορία του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν υπό τη διεύθυνση του Αιμίλιου Παπαθανασίου, ανεγέρθηκε ένας από τους πλέον σύγχρονους κινηματογράφους της εποχής, με επιβλητική αίθουσα χωρητικότητας 1000 ατόμων. Στις δεκαετίες ΄60 & ΄70 οι ταινίες του Φ. Φίνου, Σακελάριου, Δαλιανίδη, κ.α. γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία και την εποχή αυτή στην Κοζάνη λειτουργούν άλλες 4 αίθουσες το Άστρο, το Ηρώ, ο Φίλιππος και τα Τιτάνια. Το 1977 το κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ ανακαινίζεται υπό τη νέα διεύθυνση της οικογένειας Χαλκίδη και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη φιλοξενώντας κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πλήθος προσωπικοτήτων.
Στη δεκαετία του ’80 ο κινηματογράφος εισέρχεται σε  περίοδο ύφεσης. Το ΟΛΥΜΠΙΟΝ διατηρεί ζωντανή την 7η τέχνη στην πόλη της Κοζάνης και αποτελεί το μοναδικό σε συνεχή λειτουργία κινηματογράφο στην πόλη από το 1987 και ένα εκ των δύο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Από το 1977 έως σήμερα η διεύθυνση του κινηματογράφου παραμένει στην οικογένεια Χαλκίδη και ακολουθείται μια πορεία συνεχούς ανανέωσης σύμφωνα με την τεχνολογία ήχου και εικόνας που αναπτύσσεται ραγδαία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 τοποθετείται το καινοτόμο σύστημα ήχου DOLBY SR, ενώ συνεχώς αναβαθμίζεται η αίθουσα και η  ποιότητα προβολής.
Το 2000 το ΟΛΥΜΠΙΟΝ ανακαινίζεται ριζικά και διαμορφώνονται δύο αίθουσες προβολής η ΑΙΘΟΥΣΑ 1 και η ΑΙΘΟΥΣΑ 2.
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Η Αίθουσα 1 του ΟΛΥΜΠΙΟΝ, διατήρησε τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του θεάτρου, είναι χωρητικότητας 500 θέσεων με άνετα και πολυτελή καθίσματα της ισπανικής εταιρίας FIGUERAS, διαθέτει σύγχρονη μηχανή αναλογικής προβολής PREVOST και σύστημα ήχου για κορυφαίο ψηφιακό ήχο DOLBY DIGITAL ΕΧ με πέντε ξεχωριστά κανάλια ήχου.
Τον Οκτώβριο του 2010 το ΟΛΥΜΠΙΟΝ ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις υποδέχεται τη νέα ψηφιακή εποχή στο χώρο του σινεμά και εγκαθιστά σύστημα ψηφιακής και τρισδιάστατης 3D προβολής. Η Αίθουσα 1 εξοπλίστηκε με την ψηφιακή μηχανή προβολής DOLBY DIGITAL 3D και NEC3200DLP και αποτελεί πλέον μία από τις πιο σύγχρονες αίθουσες προβολής στην Ελλάδα.
Παράλληλα η Αίθουσα 1 διαθέτοντας μεγάλη θεατρική σκηνή συνεχίζει να λειτουργεί και ως θέατρο φιλοξενώντας μεγάλες θεατρικές επιτυχίες καθώς και ως χώρος διεξαγωγής παντός τύπου εκδηλώσεων (συναυλίες, ομιλίες κ.τ.λ.) και αποτελεί τη μοναδική ιδιωτική θεατρική αίθουσα στο Νομό Κοζάνης συμβάλλοντας στη θεατρική ψυχαγωγία του κοινού.
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Η Αίθουσα 2 είναι αμφιθεατρική, χωρητικότητας 150 θέσεων με άνετα και πολυτελή καθίσματα της ισπανικής εταιρίας FIGUERAS και διαθέτει σύστημα ψηφιακού ήχου DOLBY DIGITAL 5.1. Το Δεκέμβριο του 2013 η Αίθουσα 2 εξοπλίστηκε με ψηφιακή μηχανή τρισδιάστατης προβολής με active 3D system και ψηφιακό NEC projector. Η Αίθουσα 2 εξασφαλίζει την παράλληλη προβολή περισσότερων ταινιών και προσφέρει στο κινηματογραφόφιλο κοινό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής.
Το κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ συνεργάζεται με όλα τα γραφεία διανομής ταινιών στην Ελλάδα και εξασφαλίζει την προβολή μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, ελληνικών και ξένων, σε προβολές σύγχρονες με Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ πρεμιέρες. Παράλληλα στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει ποιοτικές επιλογές από τον ανεξάρτητο αμερικάνικο και ευρωπαϊκό  κινηματογράφο με στόχο να καλύψει όλο το φάσμα των απαιτήσεων του κινηματογραφόφιλου κοινού της Κοζάνης.
Δέσμευση της διεύθυνσης του κινηματογράφου αποτελεί η συνεχής ανανέωση και εκσυγχρονισμός των Αιθουσών καθώς και πρόγραμμα ταινιών με πολλές πρεμιέρες, κινηματογραφικές επιτυχίες, παιδικές ταινίες, ποιοτικές επιλογές, με στόχο τη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους θεατές σε ένα σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη