Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ηλέκτρα ή Πολυθέαμα (Ηράκλειο)

Πηγή φωτο cretans.gr
Πηγή φωτο cinema-her.com
ΠΟΥΛΑΚΑΚΗ
Πηγή φωτο madeincreta.gr
Πηγή εφημερίδα "Τα Νέα" 27/09/1965.
ΗΛΕΚΤΡΑ Αβέρωφ, Στις τρεις Καμαρες. Θερινό. 
Ιδιοκτησία Τσιλένη. Έκλεισε το 1980 και το 1981 
κατεδαφίστηκε. Ξεκίνησε με το όνομα  
ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ. Πρωτοξεκίνησε 1911. Το 1923 
ονομάστηκε  ΠΟΥΛΑΚΑΚΗ. ιδιοκτησία Πουλακάκη.
Το 1944 άλλαξε πάλι το όνομα σε ΗΛΕΚΤΡΑ.
Πηγή φωτογραφίας εφημερίδα "Πατρίς". 

Από εφημερίδα "Πατρίς" Ν. Τσαγκαράκης
Πολυθέαμα/ Πουλακάκη/ Ηλέκτρα 
Ο Αλέξανδρος Πουλακάκης ήταν επίσης ένας πολύ γνωστός κινηματογραφικός επιχειρηματίας της πόλης. Είχε ήδη το θερινό «Πολυθέαμα» όταν ανέλαβε το «Καλλιθέα», από το οποίο αποχώρησε το 1919, και το 1922 άρχισε να κατασκευάζει ένα κλειστό θέατρο στη θέση του «Πολυθεάματος». Το νέο, πολυτελές θέατρο ολοκληρώθηκε το ’23, έφερε το επώνυμο του ιδιοκτήτη του, κι από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς άρχισε να προβάλλει ταινίες χωρίς ποτέ να σταματήσει τη θεατρική δραστηριότητά του. 
Τα Χριστούγεννα του 1931, το «Πουλακάκη» έγινε η πρώτη αίθουσα στην πόλη με εξοπλισμό ηχητικών ταινιών. Το 1933 άλλαξε ιδιοκτησία, περνώντας σε μια τριανδρία επιχειρηματιών, τους Λεωνίδα Χατζηδάκη, Γιάννη Τσιλένη και Κώστα Ρασιδάκη. Η αίθουσα δε μετονομάστηκε αμέσως, καθώς ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν γνωστή με το αρχικό της όνομα, το οποίο τελικά άλλαξε το Δεκέμβρη του 1944 σε «Ηλέκτρα» και παρέμεινε μ’ αυτό μέχρι το τέλος της λειτουργίας της. Παράλληλα, λειτουργούσε και θερινή, ομώνυμη οθόνη, η είσοδος της οποίας βρισκόταν στη σημερινή οδό Αβέρωφ.
Σταδιακά, ο Τσιλένης απέκτησε πλήρη κυριότητα της επιχείρησης, ενώ κατά καιρούς είχε υπενοικιάσει και άλλες αίθουσες. Εκείνος πέθανε το 1977, το σινεμά έκλεισε οριστικά το 1980 και το 1981 κατεδαφίστηκε για να δώσει τη θέση του στο κτίριο που σήμερα φέρει το όνομα του κινηματογράφου και του ιδιοκτήτη του.



Πολυθέαμα, θερινό
Τον Ιούλιο του 1911, ο Αλέξανδρος Πουλακάκης άνοιξε την πρώτη του κινηματογραφική επιχείρηση, το θερινό κινηματοθέατρο «Πολυθέαμα», στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το μέγαρο «Ηλέκτρα», στην πλατεία Ελευθερίας. Η χωρητικότητά του ξεπερνούσε τα χίλια άτομα και διέθετε δικό του σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Σε εφημερίδα της εποχής μάλιστα, ένας δημοσιογράφος προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να συνάψει συμφωνία με τον Πουλακάκη, ώστε η γεννήτριά του να παράσχει φως για ολόκληρη την πλατεία Τριών Καμαρών.
Όπως είδαμε παραπάνω, ο Πουλακάκης διατήρησε το θερινό «Πολυθέαμα» τα καλοκαίρια, ενώ τους χειμώνες χρησιμοποιούσε το «Καλλιθέα», το οποίο πιθανώς είχε αγοράσει. Το 1922 το «Πολυθέαμα» έκλεισε και στο χώρο του άρχισε να χτίζεται το κλειστό κινηματοθέατρο του Πουλακάκη.

Απόσπασμα από εφημερίδα "Πατρίς"
Η “Ηλέκτρα” που είχε είσοδο από την οδό Αβέρωφ. Μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της Τσιλένη το 1977, η “Ηλέκτρα” έκλεισε στα 1980. Ένα χρόνο αργότερα, κατεδαφίστηκε. Το “Μινώα” λειτουργούσε ως θερινός, πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη